Terug naar school met de schoolkrant van Juf Anke
Verwelkom net als juf Anke jouw leerlingen naar de start van het schooljaar met je eigen schoolkrant
De grote vakantie is bijna afgelopen, en na een leuke zomer staat het begin van een nieuw schooljaar weer voor de deur! Spannend, zeg! Als leerkracht lager onderwijs is Anke in de laatste weken van augustus volop bezig met de voorbereidingen voor de start van het schooljaar. Maar de eerste schoolweek is niet altijd even gemakkelijk. De kinderen moeten weer wennen aan elkaar en aan de regels, en dat zorgt bij sommigen voor een moeilijke start. Daarom zocht juf Anke een originele en interactieve manier om de leerlingen gerust te stellen en kennis te laten maken. Een schoolkrant van Happiedays leek haar een geknipt idee!
Een schoolkrant is een originele manier om kennis te maken met jouw leerlingen
“Een week voor de start van het schooljaar kreeg ik een lijst mee met alle leerlingen. Ik merkten al snel op de er dit jaar ook enkele nieuwkomers waren. Ik vond het belangrijk dat de nieuwe leerlingen zich welkom voelden in onze klas.”
Stel jezelf en de klas kort voor
“In de schoolkrant stelde ik mij aan de leerlingen kort voor aan de hand van enkele foto’s en een korte omschrijving van mijn hobby’s, lievelingseten, huisdieren, enzovoort. Verder lichte ik de schoolkrant ook de inrichting van de klas toe. Zo weet iedereen altijd op welke plaats ze iets kunnen terugvinden of terugzetten. Dit is niet enkel van toepassing op de nieuwkomers, maar dient ook om het geheugen van de andere leerlingen op te frissen.”
Maak kennis met nieuwe leerlingen
“Het hoofddoel van de schoolkrant is natuurlijk dat de leerlingen elkaar beter gaan leren kennen. Daarom maakte ik een verbindoefening met de foto’s van alle leerlingen. Zo moesten de leerlingen elkaars namen verbinden met de juiste foto. Een verbindoefening is een leuk kennismakingsspel voor een nieuwe klas aan het begin van het schooljaar.”
Maak duidelijk afspraken en regels
“Om de regels en afspraken al snel duidelijk te maken, maakte ik aan de hand van een lijst de leerlingen duidelijk wat er wel en niet is toegelaten op school. Bijvoorbeeld, “Als leerling mag ik niet pesten” of “Als leerling mag ik pas antwoorden als ik mijn hand heb opgestoken”. Opdat de kinderen hier hun interesse niet zouden verliezen, probeerde ik de regels in de schoolkrant aan de hand van pictogrammen over te brengen.”
Laat de leerlingen interactief bezig zijn
“Aangezien interactiviteit zeer belangrijk is bij jonge kinderen besloot ik om enkele spelletjes aan de krant toe te voegen. Er zijn enorm veel verschillende spelletjes te vinden, maar ik koos voor kruiswoordraadsels, woordzoekers, schrijfoefeningen, verbindoefeningen en kleurplaten. Ik gebruikte deze spelletjes niet enkel als kennismakingoefeningen, maar ook als een creative manier de regels en afspraken nog eens door te nemen.”
Met een schoolkrant geef je ook de ouders de nodige praktische informatie mee
“Een schoolkrant is een fijne manier om ook de ouders van de leerlingen aan te spreken en de nodige praktische informatie te delen. Daarom plaatse ik in de krant de schoolkalender, lessenrooster, schoolactiviteiten, feestdagen en schoolvakanties. En omdat wij dit schooljaar nog eens extra nadruk leggen op het belang van de veiligheid van het kind op weg naar school, schreef ik de belangrijkste zaken uit het verkeersbeleid nog eens op (zoals het nemen van enkele schoolroutes, het dragen van fluohesjes op de fiets, het gebruiken van fietslichten, enzovoort.)”
“Ik besloot ook om een lijst van enkele schoolbenodigdheden op te stellen in de schoolkrant. Er zijn jaarlijks enkele leerlingen die de nodig schoolspullen blijven vergeten thuis en net daarom schrijf ik al in het begin van het schooljaar op wat ze dagelijks moeten meenemen naar school, maar ook wat ze niet mogen meebrengen. Bovendien staan dit jaar ook een aantal knutselactiviteiten op de kalender en worden de ouders op deze manier op voorhand ingelicht over alle nodige materiaal.”
“Verder vind ik het ook heel belangrijk om met de ouders van mijn leerlingen goed te communiceren. Als de ouders mij dringend nodig hebben om belangrijke zaken te melden, kunnen ze in de schoolkrant ook mijn persoonlijke gegevens terugvinden.”
Als je inspiratie nodig hebt, kan je zeker eens een kijkje nemen op de Pinterestpagina van Happiedays. Wij hebben alvast enkele ideetjes voor jouw gepersonaliseerde krant! Je kan zelf ook je eigen schoolkrant maken op de website van Happiedays. Wij hebben enkele leuke sjablonen klaar staan zodat jij direct aan de slag kan. Veel plezier!
Als leerkracht of directie een schoolkrant maken met onze nieuwe actie
Wil je jouw leerlingen graag verrassen met een zelfgemaakt krantje? Happiedays wil alle kleuterjuffen, klastitularissen en directies de kans geven om op een originele en creatieve manier contact te houden met hun leerlingen en ouders. Daarom lanceren wij in samenwerking met Genscom een tijdelijke actie om leerlingen te verrassen met een eigen schoolkrant. Met onze kant-en-klare sjablonen is een schoolkrant maken nooit zo simpel geweest. Wij drukken en verzenden deze individueel of per pak, vanaf 15 exemplaren. En voor slechts €3,5 per krant. Ontdek deze actie op krantjesmaken.be
Heb je liever meer keuzemogelijkheden? Dan kan je altijd een eigen schoolkrant maken op Happiedays. Ga onmiddellijk aan de slag met onze talrijke krantensjablonen. Dankzij onze gemakkelijke online editor en de vele sjablonen die voor je klaar staan, ga je heel snel aan de slag. Bekijk zeker ook onze blogs, themapagina's, sjablonen en pinterest pagina voor meer creatieve tips en tricks die van jouw verjaardagsfeest een groot succes maken! Je doet er je leerlingen ongetwijfeld een groot plezier mee!